Kendo
Wat is Kendo? – Uitrusting – Shinai & Bokken – Etiquette – Basis – Techniek – Training – Kata
Kendo betekent in het Japans letterlijk ‘De weg van het zwaard’ en is zowel een sport, een fysieke als mentale discipline, een studie en een kunst. De weg verwijst tevens naar het pad van de kendoka tot voortdurende zelfverbetering. Kendo is doordrenkt van de Japanse zienswijze en karakter en steunt ondermeer op volgende concepten: Ki Ken Tai No Ichi = geest, zwaard, lichaam als een. Dit houdt, zeer kort door de bocht, in dat bij een correct punt de geest, het zwaard en het lichaam van de kendoka een geheel zijn. De houding van de kendoka is kalm en zelfverzekerd, het zwaard wordt op de juiste manier gehanteerd en het lichaam is strak en ontspannen.
Kiai
Ki, de geest, wordt mede gekenmerkt door kiai. Kiai is een (onbewust) geuite schreeuw en een zeer herkenbaar aspect van Kendo. De kiai dient om jezelf mentaal en fysiek geconcentreerd en scherp te houden. Het is als het ware een mentale oppepper. Daarnaast geef je ook kiai op het moment dat je een aanval maakt. Zonder deze kiai kan je geen geldig punt maken. Hoewel dit niet hoofdzaak is, kan de kiai er ook toe leiden dat de tegenstander (mentaal) uit balans raakt.
Sommige beginnende kendoka hebben moeite met het uitten van een kiai, maar zodra zij merken hoezeer het henzelf kan helpen, stappen ze snel over die drempel heen.
Shiai/wedstrijd
Een Kendo wedstrijd is een duel. De kendoka worden beoordeeld door drie scheidsrechters, gewapend met twee vlagjes: rood en wit. De kendoka heeft pas een punt gemaakt als een meerderheid van de scheidsrechters (dus twee) de vlag omhoog steekt met de kleur van de kendoka.
In Nederland duurt een wedstrijd meestal 3 a 5 minuten. Op topniveau, in Japan, kan een wedstrijd 10 of zelfs 20 minuten duren. Als een wedstrijd overgaat in verlenging vanwege een gelijke stand, wordt er doorgegaan tot er een punt wordt gemaakt, hoe lang dit ook duurt.
Veelgestelde vragen
Hoe word ik lid?
Voor de beginnerscursus betaal je vooraf een apart bedrag. Als je na de beginnerscursus besluit door te gaan wordt je geacht contributie te betalen. De contributie bedraagt bij een inkomen van boven het minimum loon a‚ 20,- per maand. Bij een inkomen gelijk of lager dan minimum loon is de contributie a, 15,00 per maand. Contributie moet overgemaakt worden naar: Kendoclub SHIN-BU-KAN te Groningen, Giro 7780890.
Ook is het verstandig lid te worden van de Nederlandse Kendo Renmei. Kosten hiervoor zijn a‚ 60,- per jaar. Klik hier voor het inschrijvingsformulier van de NKR.
Hoe oud moet ik zijn om kendo te kunnen doen?
Kendo wordt in Japan vanaf zeer jonge leeftijd beoefend, zeg 3 jaar. In Nederland is het afhankelijk van de club, in welke mate ze inspanning kunnen/willen leveren voor de jeugd. In Amstelveen en Arnhem zijn veel jeugdleden. Bij Shinbukan Groningen zijn geen jeugdleden, we hebben te weinig animo en het kost relatief veel geld en inspanning. Jongeren zijn welkom vanaf circa 14 jaar. Ze worden volwassen benaderd en dat bevalt over en weer goed.
Ben ik te oud, te zwaar, etc.?
Kendo is geschikt voor vele mensen, mits gezond. Inzet wordt wel gevraagd, je zult je grenzen tegenkomen en moeten bevechten. Er zijn in het kendo geen gewichts- of leeftijdsklassen.
Is kendo ook geschikt voor vrouwen?
Ja. Technisch gesproken ontwikkelen vrouwen zich zelfs vaak beter en sneller dan mannen. Een vorige coach van het Nederlandse team was een vrouw van circa 1.50m en 40 kg, en was superieur aan de leden van het team zelf.
Kan ik eens komen kijken?
Je bent welkom om eens te komen kijken. Dat geeft meer informatie dan alleen via boeken of internet. Je kunt spontaan langskomen, maar het kan zijn dat er dan toevallig net geen lessen zijn. Even bellen is dan veiliger. Neem contact op met Dojoleider Willem Riesenkamp, 050-3130684.
Hoe hard is het kendo?
De hardheid verschilt per dojo. We trainen in een gemoedelijke sfeer, maar het is wel pittig. Ons streven is iedereen zijn eigen grenzen te verleggen. Heb je (wedstrijd)ambities, dan zul je hard moeten werken en veel reizen. Daarvoor zijn desgewenst bij ons mogelijkheden. Uiteindelijk gaat het er bij kendo wel om, wie in een echt (zwaard)gevecht zou winnen.
Kun je kendo ook gebruiken als zelfverdediging?
Praktisch gesproken: nee. Maar zelfvertrouwen, een goede conditie ( = krachtige uitstraling) en inzicht in de ander voorkomt vaak problemen.
Is kendo moeilijk?
Kendo is erg moeilijk. De basis, de fysieke kant, is in wezen simpel te leren. Daarna wordt het steeds moeilijker om de vorm te verbeteren en perfectioneren. Daar bovenop wordt de mentale kant steeds zwaarder, met veel Zen-invloeden.
Het 8e dan-examen Kendo wordt gezien als het moeilijkste examen ter wereld. Met een slagingspercentage van circa 1%, na een trainingsperiode van 20-60 jaar, is het een stuk eenvoudiger advocaat te worden.